Download hier al uw nieuwsbrieven


Klik op het pdf icoon om de nieuwsbrieven te downloaden.

Adobe logo Eerste nieuwsbrief
Adobe logo Tweede uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Derde uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Vierde uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Vijfde uitgave nieuwsbrief

Adobe logo Zesde uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Zevende uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Achtste uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Negende uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Tiende uitgave nieuwsbrief

Adobe logo Elfde uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Twaalfde uitgave nieuwsbrief
Adobe logo Dertiende uitgave nieuwsbrief

Dertiende uitgave nieuwsbrief

In deze dertiend gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de ontwikkelingen m.b.t. Belangengroep Wijk Maluku Bemmel en de stand van zaken betreffende de sloop/nieuwbouw plannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk mei 2023 

 

 

 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

Zoals in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd heeft wijkconsulent Chantal Martens een nieuwe baan en is zij helaas per 1 april gestopt bij Waardwonen. Een voor u allen in de afgelopen jaren toch een vertrouwd gezicht. Dank aan Chantal en natuurlijk heel veel succes met haar nieuwe uitdaging.

Graag stel ik mij aan u voor

Hanneke Muller is langdurig ziek en daarom neem ik het stokje van haar over. Ik wil mij daarom graag aan u voorstellen.

Ik ben Romely Timmer en werk 2 jaar bij Waardwonenals wijkconsulent. Ik ben, ter ondersteuning van mijn collega’s, al eens bij een informatieavond voor de Molukse wijk aanwezig geweest en ben in de zijlijn altijd betrokken gebleven. Het project is mij dus niet nieuw. Ik heb ontzettend veel zin om dit mooie project op te gaan pakken en u te ontmoeten! Ik ben er om u te helpen bij uw vragen, u een luisterend oor te bieden, en om u te ondersteunen. Schroom dus vooral niet om contact met mij op te nemen als u met vragen of zorgen zit! 

De draagvlakmeting ziet er als volgt uit:

  • Iedere huurder uit de Molukse wijk ontvangt de  brochure waarin de plannen uitgelegd staan. Naast de tekst en uitleg vind u er tekeningen en impressies van hoe de wijk eruit komt te zien. In de brochure zit ook het sociaal plan met daarin alle rechten voor u als huurder. Bij de brochure ontvangt u een begeleidende brief en een akkoordverklaring.
  • Een medewerker van Waardwonen komt vervolgens bij u op bezoek om het plan aan u uit te leggen en uw vragen te beantwoorden. U kunt vragen hebben op persoonlijk, sociaal, medisch of technisch gebied, geen vraag is te gek! De afspraak hiervoor vind u in de begeleidende brief die bij de brochure zit. Komt de afspraak u niet uit? Dan kunt u de afspraak gerust verplaatsen. U kunt Romely Timmer bellen voor het maken van een nieuwe afspraak, haar telefoonnummer vind u in de brief.
  • Nadat de medewerker van Waardwonen bij u op bezoek is geweest vragen wij u om de akkoord verklaring in te vullen. Op de akkoordverklaring kunt u aangeven of u akkoord bent of niet akkoord. Kunt u nog geen keuze maken? Dan komt Waardwonen gerust nog eens bij u langs.
  • De stemmen worden geteld. Is meer dan 70% akkoord? Dan gaan de plannen door! Is minder dan 70% akkoord? Dan kunnen we helaas niet van start. U ontvangt hierover een brief.
  • Wanneer we 70% akkoord hebben gaan we u vervolgens verder begeleiden in het hele proces. We komen nogmaals bij u op bezoek om het met u te hebben over de (tijdelijke) herhuisvesting en beantwoorden al uw vragen. U wordt hier ten zijne tijd uitvoerig over geïnformeerd.

We verwachten u in juni de brochure af te geven. U heeft dan de tijd om hem goed door te lezen. Daarna komen wij bij u op bezoek en geven wij u alle informatie die u nodig heeft om een goede keuze te kunnen maken. Mocht u op voorhand al vragen hebben, neemt u dan contact met ons op.

We hebben goed nieuws!

Er is een definitieve aannemer geselecteerd voor de Molukse wijk! Nikkels bouwbedrijf uit Twello is de aannemer waar de selectiecommissie (PMB, de stedenbouwkundige van de gemeente en vanuit Waardwonen de manager, de projectleider en de wijkconsulent) het unaniem over eens waren! 

Nikkels heeft goed meegedacht om te komen tot een optimaal ontwerp waar we met de hele selectiecommissie achter staan.

Daarnaast is het nieuwbouwplan ook formeel goedgekeurd binnen Waardwonen waarna we nu echt van start kunnen om het plan ook goed te laten keuren door u, als bewoner! Hoe we dit willen gaan doen leggen we nu aan u uit.

Draagvlakmeting

Waardwonen wil graag dat u als bewoner ook achter het plan staat. Wanneer 70% van de huurders akkoord is met het plan, gaat het project ook daadwerkelijk door. De afgelopen tijd hebben we voorbereidingen getroffen voor de draagvlakmeting, die we in juni verwachten uit te voeren.

Gesprek over wijkraad

Met de mensen die de vorming van de wijkraad hebben aangekaart is PMB samen met de stichting Kulit Bia en de kerk (GIM) in gesprek gegaan over dit onderwerp. De stichting en de kerk zullen hier nog uitsluitsel over geven. Ook aanwezig was Michel Wattilete als voorzitter van het overleg.

TjariMuka

TjariMuka advies stopt met het ondersteunen van Penduduk Maluku Bemmel. Onze TjariMuka Adviseurs de heren Rein Sohilait en Manny Metekohy hebben Waardwonen en PMB mede gedeeld haar ondersteunende, begeleidende en adviserende activiteiten stop te zetten. TMA heeft ons bedankt voor de prettige samenwerking.

We zijn de TjariMuka Adviseurs uiteraard heel veel dank verschuldigd voor de vele jaren van betrokkenheid inzake het hele wijkvernieuwingsgebeuren “Molukse Wijk Bemmel”. Hun weergaloze ondersteuning, o.m. deskundigheid, opbouwende adviezen en eindeloos geduld hebben we als zeer positief mogen ervaren.

Alle waardering!

Vragen?

  Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

 

Moluksevlag   Waardwonen

 

Twaalfde uitgave nieuwsbrief

In deze twaalfde gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de ontwikkelingen m.b.t. Belangengroep Wijk Maluku Bemmel en de stand van zaken betreffende de sloop/nieuwbouw plannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk februari 2023

 

 

 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

Waar staan we met de selectie voor de aannemer?  

In de vorige nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat we in het najaar van 2022 startten met het selectietraject voor een aannemer. Inmiddels hebben drie aannemers hun ontwerp gepresenteerd aan de selectiecommissie. Deze bestond uit 2 leden van PMB, de stedenbouwkundige van de gemeente Lingewaard en vanuit Waardwonen de manager Vastgoed & Ontwikkeling, de projectleider en de wijkconsulent. De drie aannemers hebben in hun ontwerp goed rekening gehouden met de kaders vanuit de gemeente Lingewaard en Waardwonen, de wensen van de huidige bewoners en de wensen van PMB. Het is mooi om te zien dat de bouwpartijen hun visie en plannen voor de Molukse wijk met heel veel enthousiame en passie hebben uitgewerkt . Ze hebben goed meegedacht om de wensen, eisen en mogelijke opties mee te nemen in het ontwerp. Komende periode gaat de selectiecommissie de definitieve keuze maken van de aannemer. 

 

Planning

Na de definitieve keuze gaat Waardwonen met betreffende aannemer gesprekken voeren om tot overeenstemming te komen. We verwachten dit eind maart rond te hebben. De nieuwbouwplannen zijn daarmee nog niet definitief. Ze moeten nog een formeel traject door binnen Waardwonen én u als bewoner moet het totale plan nog goedkeuren (draagvlakmeting). Wij verwachten dat eind maart het formele traject binnen Waardwonen is afgerond. Daarna gaan we voorbereidingen treffen voor de draagvlakmeting, die we rond de zomer van 2023 verwachten uit te kunnen voeren. Wanneer 70% van de huurders akkoord is met het plan, kunnen we het sloopbesluit nemen en start het proces van (tijdelijke) herhuisvesting. We informeren alle huurders tijdig over dit proces en wat dit voor u betekent.

 

Gesprek over wijkraad

In de vorige nieuwsbrief van oktober hebben jullie kunnen lezen dat een aantal huurders de vorming van een wijkraad ter sprake heeft gebracht bij Waardwonen. PMB of Waardwonen gaat daar niet over maar de gehele Molukse gemeenschap in Bemmel. Zij beslissen over de tot standkoming van een wijkraad of welke vorm dan ook. Binnenkort volgt eerst een afspraak met de huurders die het aangekaart hebben om samen met de Stichting Kerk en PMB hierover in gesprek te gaan. We hopen dat na het gseprek alle vragen en knelpunten zijn opgelost en we vooruit kunnen met het vernieuwen en verbeteren van de Molukse wijk.

 

  Nieuwe baan

Wijkconsulent Chantal Martens heeft een nieuwe baan per 1 april. Dit betekent dat zij vanaf die datum niet meer betrokken is bij de wijkvernieuwing van de Molukse wijk. Naast Hanneke Muller wordt collega wijkconsulent Romely Timmer betrokken in het project. Een persoonlijke noot van Chantal “De wijkvernieuwing van de Molukse wijk heeft heel wat voeten in aarde. Het is voor mij een zeer leerzaam project geweest waar ik graag mijn steentje aan heb bijdragen. Ik vind het fijn om te zien dat er nu een concreet nieuwbouwplan ligt. Een mooi plan! Ik kijk dan ook met vertrouwen naar de draagvlakmeting. Hopelijk kunnen we over een aantal jaren terugkijken op een uiteindelijk geslaagd project met mooie nieuwe woningen. Ik wens alle bewoners veel geluk voor de toekomst toe”.

 

Vragen?

  Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

  • Hennie Pattinasarany, henny.pattinasarany@gmail.com of 06- 30 75 52 12
  • Chantal Martens (senior wijkconsulent), leefbaarheid@waardwonen.nl of 06 – 57 71 50 71
  • Hanneke Muller (wijkconsulent), leefbaarheid@waardwonen.nl of 06 – 57 74 53 86

 

Moluksevlag   Waardwonen

 

 

Elfde uitgave nieuwsbrief

In deze elfde gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de ontwikkelingen m.b.t. Belangengroep Wijk Maluku Bemmel en de stand van zaken betreffende de sloop/nieuwbouw plannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk oktober 2022

 

 

 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

Belangengroep Wijk Maluku Bemmel (BWMB)

In de laatste nieuwsbrief kon u lezen dat begin juli een gesprek heeft plaatsgevonden tussen de Belangengroep en Waardwonen. De Belangengroep heeft aangegeven dat volgens hen de door Waardwonen gehanteerde inkomenstoets moet vervallen om de Molukse wijk Bemmel te behouden voor toekomstige generaties. Waardwonen heeft toegezegd het standpunt van de Belangengroep nog een keer intern te bespreken waarna een reactie van de directie volgt. Vorige week is aan de Belangengroep het volgende antwoord gecommuniceerd.

Waardwonen wil de inkomenstoets behouden Waardwonen is een sociale woningcorporatie die de Molukse wijk Bemmel ook wil behouden. Nu en in de toekomst. Tegelijkertijd willen we vanuit onze missie zorgen voor betaalbare woningen voor mensen met een beperkt inkomen. Dat is boven alles ons belangrijkste uitgangspunt.

In het overzicht Passend toewijzen (zie achterzijde) kunt u onze doelgroep herkennen aan de donkergroene vinkjes. Wij weten dat er voldoende belangstelling is uit de Molukse samenleving van mensen die aan deze inkomens voldoen. Daarom vinden wij dat de inkomenstoets ook voor de Molukse wijk Bemmel behouden moet blijven. Wanneer we de inkomenstoets zouden laten vervallen, benadelen we onze doelgroep Molukse woningzoekenden met een beperkt inkomen. Hun slaagkans op een woning verkleind dan.

Ruimte voor lage middeninkomens? 

In het overzicht Passend toewijzen ziet u ook licht groene vinkjes. Dit zijn de zogenaamde lage middeninkomens. Die doelgroep komt nu nog niet in aanmerking voor een woning in de Molukse wijk. Maar daar zien wij wel ruimte voor. We gaan graag in gesprek met de toekomstige Molukse wijkraad over hoe de doelgroep lage middeninkomens toch voor een woning in aanmerking kan komen.

In gesprek met nieuwe Molukse wijkraad 

Wat Waardwonen betreft kunnen we pas weer verder met dit onderwerp als er een nieuwe Molukse wijkraad is geïnstalleerd. Wij gebruiken de term Molukse wijkraad, maar bedoelen hiermee het overlegorgaan dat binnen de Molukse gemeenschap het draagvlak heeft om de taken van woningtoewijzing voor de Molukse wijk uit te voeren. PMB heeft het bestuur van Stichting Kulit Bia en het kerkelijk bestuur benaderd om een algemene wijkbijeenkomst te organiseren over dit onderwerp. Zij vinden het belangrijk om alle wijkbewoners de ruimte te geven om zich uit te spreken over (de behoefte van) een nieuwe Molukse wijkraad. Tot op heden worden de taken van de Molukse wijkraad Bemmel uitgevoerd door PMB.

 

 

 

 

 

Waar staan we met de nieuwbouwplannen?

Een afvaardiging van PMB gaat meedenken in de selectie voor een aannemer. Dit selectietraject starten we dit najaar. We vragen een aantal partijen een een nieuwbouwplan te maken wat aansluit bij de kaders van Waardwonen, de wensen van de huidige  bewoners (gebaseerd op de uitkomsten van de peiling 2021) en de wensen van PMB. Nieuwbouw van ongeveer 40 woningen met een minimum van 38 verdeeld over 3 woningtypen: eengezinswoning, levensloopgeschikte woning en appartement. Woningen die geschikt zijn voor gezinnen, senioren en jongeren/starters. Met dit gewenste aantal woningen vergroten we de Molukse wijk, zodat er ook meer woningen beschikbaar zijn voor toekomstige generaties.

We verwachten dat we in het voorjaar van 2023 een aannemer hebben geselecteerd met een passend en financieel haalbaar plan. Dit plan gaat Waardwonen voorleggen aan de huidige huurders, de zogenaamde draagvlakmeting. Tijdens de draagvlakmeting gaan zij definitief hun stem uitbrengen of ze wel of niet instemmen met het nieuwbouwplan. Wij verwachten deze draagvlakmeting rond de zomer van 2023 uit te voeren. 

Penduduk zal zich te allen tijde onvoorwaardelijk blijven inzetten voor de nog nieuw te bouwen Molukse wijk Bemmel tezamen met Waardwonen en Tjari Muka.

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

  • Henny Pattinasarany, bereikbaar  via henny.pattinasarany@gmail.com of 06 – 30 75 52 12.
  • Chantal Martens, (senior wijkconsulent), leefbaarheid@waardwonen.nl of 06 57 71 50 71
  • Hanneke Muller, woonconsulent, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.

 

 

 

 

Moluksevlag   Waardwonen

 

 

Tiende uitgave nieuwsbrief

In deze tiende gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de ontwikkelingen m.b.t. Belangengroep Wijk Maluku Bemmel, de samenwerking met PMB en de stand van zaken betreffende de sloop/nieuwbouw plannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk juli 2022

 

 

 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

Belangengroep Wijk Maluku Bemmel (BWMB)

In de nieuwsbrief van maart heeft u kunnen lezen dat de Belangengroep Wijk Maluku Bemmel zich heeft gemeld met eigen standpunten over de wijkontwikkeling Molukse wijk Klappenburg.

Op maandag 4 juli heeft een gesprek plaatsgevonden tussen Waardwonen en de Belangengroep. Dit was een respectvol overleg in een prettige sfeer. De Belangengroep heeft aangegeven dat volgens hen de door Waardwonen gehanteerde inkomenstoets moet vervallen om de Molukse Wijk in Bemmel te behouden voor toekomstige generaties.

Waardwonen heeft benoemd dat we hierover een standpunt hebben ingenomen en dat dit standpunt op dit moment ongewijzigd is. Wij willen blijven zorgen voor huisvesting voor mensen die dat (ook financieel) het meest nodig hebben. We hebben naar elkaars toelichtingen en argumenten geluisterd en hierop met elkaar doorgesproken. Afgesproken is dat Waardwonen het standpunt van de Belangengroep intern mee terug een aannemer. Door de verschillende ontwikkelingen afgelopen maanden, zoals gesprekken met de Belangengroep en de organisatie van een bewonersbijeenkomst door PMB, waardoor andere inzichten ontstonden, is er vertraging opgelopen in dit proces. Intussen zijn de voorbereidingen voor een aannemersselectie in gang gezet. Na de zomer starten we met de aannemersselectie, dit proces duurt een aantal maanden. De volgende stap is te komen tot een definitief ontwerp voor de woningen in de wijk, waarbij nog steeds de intentie is het aantal woningen in de wijk uit te breiden en te bouwen voor 3 generaties.

Website PMB

PMB heeft een website ontwikkeld waarop alle informatie en ontwikkelingen met betrekking tot de wijkontwikkeling te vinden is. Deze website is https://wijkmalukubemmel.nl

 

Samenwerking PMB

Helaas hebben (recentelijk) 4 leden van PMB afscheid genomen. Wij danken Ruud en Miranda Kokke, Ietje Usmany en Tjammie Pattinasarany voor hun inzet en tijd die zij hebben geleverd als lid van PMB. De leden die PMB nu vertegenwoordigen zijn Henny Pattinasarany, Ventje Mamahit, Alroy Nanlohy en Joyce Patty.

PMB blijft, als vertegenwoordiging van de 32 huishoudens in de Molukse wijk, samen met Waardwonen werken aan het verder vorm geven van de wijkontwikkeling. We gaan samenwerkingsafspraken maken en de afspraken over woningtoewijzing in de Molukse wijk actualiseren.

Waar staan we nu?

In de laatste nieuwsbrief kon u lezen dat een afvaardiging van PMB gaat meedenken in de selectie voor neemt waarna een reactie van de directie zal volgen. Na de zomer informeren wij u over de laatste ontwikkelingen.

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

  • Henny Pattinasarany, bereikbaar  via henny.pattinasarany@gmail.com of 06 – 30 75 52 12.
  • Chantal Martens, (senior wijkconsulent), leefbaarheid@waardwonen.nl of 06 57 71 50 71
  • Hanneke Muller, woonconsulent, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.

 

 

 

 

 

 

Moluksevlag   Waardwonen

 

 

Negende uitgave nieuwsbrief

In deze negende gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de inkomenstoets en de verdere ontwikkeling van de sloop/nieuwbouw plannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

 

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk maart 2022

 

 

 

 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

Passend toewijzen/inkomenstoets

In de vorige nieuwsbrief hebben wij u al het een en ander uitgelegd over het ‘passend toewijzen’. Passend toewijzen betekent dat huurders alleen een woning kunnen huren die past bij hun inkomen. Hiervoor heeft de overheid regels opgesteld. Deze regels vertellen u en ons als woningcorporatie tot welke huurprijs huurders maximaal mogen huren. Dit wordt bepaald aan de hand van inkomen en huishoudgrootte. Waardwonen (als sociaal huisvester) mag volgens deze regels alleen sociale huurwoningen verhuren aan huishoudens met een maximaal belastbaar inkomen van €40.765 voor eenpersoonshuishoudens en €45.014 voor meerpersoonshuishoudens (prijspeil 2022).

 

Onze afspraken

Deze manier van toewijzen wordt op dit moment in de praktijk al toegepast in de Molukse wijk. Als er een woning vrij komt draagt PMB, die de taak van deMolukse wijkraad heeft overgenomen, een kandidaat voor. Waardwonen voert daarna een (wettelijk verplichte) financiële inkomenstoets uit en pas dan wordt  de woning verhuurd. Op de bewoners- en inloopavond in september 2021 is gebleken dat deze inkomenstoets door een deel van de Molukse gemeenschap als onwenselijk en onrechtvaardig wordt ervaren. We hebben toen twee dingen afgesproken:

  1. We hebben afgesproken dat Waardwonen een standpunt zou innemen over ‘hoe om te gaan met de wens om geen inkomenstoets meer toe te passen’.
  2. Daarnaast hebben we afgesproken dat Waardwonen zou kijken naar de mogelijkheden om in de nieuwe Molukse wijk middeldure huurwoningen te bouwen. Dit betekent dat ook eenpersoonshuishoudens met een inkomen boven €40.765 en meerpersoonshuishoudens met een inkomen boven €45.014 een woning kunnen huren, passend bij hun inkomen.

 

Standpunten Waardwonen

Het standpunt van Waardwonen over de inkomenstoets is dat wij geen uitzondering willen maken op het huidige beleid. Dit wil zeggen dat de inkomenstoets van toepassing blijft voor kandidaten die door PMB worden voorgedragen voor een lege woning. Wij vinden het richting onze overige huurders en woningzoekendenniet uitlegbaar als de inkomenseis voor Molukkers niet van toepassing is en daarmee zeer schaarse sociale huurwoningen gedeeltelijk worden verhuurd aan mensen die dit financieel gezien niet nodig hebben. Wij denken niet dat het behoud van de Molukse wijk hierdoor in het geding komt, omdat we verwachten dat er voldoende Molukkers zijn die in de wijk willen (terug)komen en wel voldoen aan de inkomenstoets.

Ook over het aanbieden van middeldure huurwoningen in de Molukse wijk hebben we een standpunt ingenomen. In het nieuwbouwscenario bouwen we in ieder geval 32 woningen terug voor de huidige 32 Molukse bewoners. Afhankelijk van het scenario bestaat de mogelijkheid om te verdichten en extra woningen aan de Molukse wijk toe te voegen. We hebben besloten om in eerste instantie woningen toe te voegen voor onze primaire doelgroep, dus woningzoekenden met een inkomen tot €40.765 (1 persoon) of €45.014 (meer personen). Mochten er binnen de Molukse gemeenschap onvoldoende kandidaten zijn (die aan de inkomenstoets voldoen) om de extra woningen aan toe te wijzen, dan bestemmen we een beperkt aantal woningen als middenhuur. Deze woningen krijgen een huurprijs tussen de  liberalisatiegrens (€763,47) en €1000,-.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woningen 7

 

Belangengroep Wijk Maluku Bemmel

In december 2021 hebben Waardwonen en PMB een mail ontvangen van Belangengroep Wijk Maluku Bemmel over het behoud van de Molukse wijk. Hierin is aangegeven dat men garanties wil door middel van een convenant. Een convenant waarin afspraken worden gemaakt over woningtoewijzing, voorrangspositie en het behoud van de Molukse wijk. In januari 2022 hebben alle bewoners van de Molukse wijk en de Molukse gemeenschap een brief van de Belangengroep ontvangen over haar standpunt m.b.t. behoud van de Molukse wijk. Deze situatie heeft bij diverse bewoners voor verwarring gezorgd.

Ondertussen hebben PMB en Belangengroep Wijk Maluku Bemmel afgesproken om met elkaar in gesprek te gaan over de bovenstaande onderwerpen. PMB heeft de Belangengroep laten weten op 2 maart 2022 het overleg te kunnen houden. Waardwonen staat open voor het actualiseren van de samenwerkingsafspraken met de Dewan Maluku Bemmel (Molukse wijkraad) en is hierover in gesprek met PMB.

Nieuwbouwplan

Naast bovengenoemde ontwikkelingen zijn we na de laatste nieuwsbrief van oktober 2021 gewoon verder gegaan met het maken van een definitief nieuwbouw plan voor de wijk. Naar aanleiding van de peiling bleek een aantal voorkeursformulieren onduidelijk of de voorkeur voor een woningtype onbekend.  Wij hebben deze bewoners gebeld of bezocht. Daarnaast hebben we gekeken naar de huidige wachtlijst voor de Molukse wijk. Hoeveel personen staan er ingeschreven voor een woning? Wat is hun huishoudensgrootte, leeftijd, inkomen (onder of boven de  grens voor sociale huur) en het gewenste woningtype in de nieuwbouw. Deze informatie nemen we mee in ons ontwerp voor het uiteindelijke plan.

Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een definitief scenario. Vanuit de peiling en de huidige wachtlijst is gebleken dat er meer behoefte is aan levensloopwoningen dan dat in eerste instantie gedacht is. Mede door aanpassingen in de maatvoering van de woningen is het wellicht mogelijk om meer levensloop woningen te realiseren. We willen de wijk vergroten maar bouwen voor de 3 generaties wordt hierbij ook niet uit het oog verloren. Waardwonen en PMB zijn hierover in overleg met elkaar. Ook de gemeente wordt betrokken. Dit kost veel tijd.

Door de huidige, oplopende, bouwkosten wil  Waardwonen vroegtijdig met een bouwpartij om de tafel. Een afvaardiging vanuit PMB gaat meedenken tijdens de selectieprocedure waarin we verschillende aannemers benaderen. Zo kunnen we gezamenlijk een advies geven aan de bouwpartijen waaraan de nieuwbouw woningen moeten voldoen. Wanneer de plannen definitief zijn, maken we opnieuw een brochure waarin we u informeren over het definitieve scenario. Daarna zal er een officiële draagvlakmeting komen en bij minimaal 70% instemming gaan  we over tot de uitvoering. We houden u op de hoogte van de verdere voortgang.

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

  • Henny Pattinasarany, bereikbaar  via henny.pattinasarany@gmail.com of 06 – 30 75 52 12.
  • Chantal Martens, projectleider, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.
  • Hanneke Muller, woonconsulent, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.

 

Moluksevlag   Waardwonen

 

 

 

Achtste uitgave nieuwsbrief

In deze achtste gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de uitslag van de peiling en het verdere proces voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk juli 2021

 

 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

Uitkomst peiling Molukse wijk

Alle 31 hoofdhuurders van de Molukse wijk hebben het voorkeursformulier ingeleverd. We hebben ook enkele voorkeursformulieren van familie/kinderen binnengekregen, maar deze tellen niet mee.

1e voorkeur scenario

Hiernaast ziet u een diagram met de uitkomsten op wijkniveau. Dit zijn de resultaten van de 1e voorkeurformulieren van de bewoners. Dit diagram laat zien dat het merendeel van de bewoners in de Molukse wijk, namelijk 67,7%, kiest voor volledig sloop/nieuwbouw. 22,6% kiest voor het combinatiescenario  en 9,7% kiest geen van beiden.

Het is fijn om te zien dat niemand de optie ‘maakt niet uit’ heeft aangekruist. Dit betekent dat iedereen een mening heeft over de voorgestelde scenario’s. Met de mensen die ‘geen van beiden’ hebben aangekruist gaan wij nog in gesprek.

 

 

 

 

In het schema hieronder ziet u de uitkomsten op straatniveau. Opvallend is dat twee bewoners van de Pastoor Grimmeltstraat sloop/nieuwbouw van hun eigen woningen willen, maar ook kiezen voor renovatie van de Dominee Israelstraat (dus het combinatiescenario).

 

 

1e voorkeur woningtype

Als we gaan kijken welk woningtype het meest aanspreekt onder de bewoners, dan kiest ruim 74% voor een nieuwbouwwoning. De levensloopgeschikte woning is veruit het meest gekozen type nieuwbouwwoning. Wat verder opvalt is dat er bij de huidige bewoners geen behoefte is aan een boven appartement.

Hoe nu verder?

Minimaal 70% van de bewoners moet met het plan instemmen wanneer we tot uitvoering van een bepaald scenario over kunnen gaan. Op basis van deze uitkomsten heeft geen enkel scenario meer dan 70% draagvlak. Met 67,7% van de stemmen kiest  wel het merendeel van de bewoners voor het  scenario sloop/nieuwbouw. Daarnaast geeft meer dan 74% van de bewoners de voorkeur aan een nieuwbouwwoning. Daarom is in overleg tussen PMB en Waardwonen besloten om dit scenario verder uit te werken. Dit betekent dus dat het combinatiescenario komt te vervallen.

Het scenario sloop/nieuwbouw proberen we zoveel mogelijk aan te passen aan de behoefte van de (toekomstige) bewoners van de Molukse wijk.

Wanneer de plannen definitief zijn, maken we opnieuw een brochure waarin we u informeren.Daarna zal er een officiële draagvlakmeting komen en bij minimaal 70% instemming gaan we over tot de uitvoering. We houden u op de hoogte van de verdere voortgang.

Middenhuur

Tijdens de bewonersavond van 6 september en de vervolgbijeenkomst op 13 september is door diverse mensen uit de Molukse gemeenschap die nu buiten de wijk wonen de wens uitgesproken om terug te keren in de Molukse wijk. Ook spraken een aantal thuiswonende jongeren zich uit die graag een eigen woning in de wijk zouden willen hebben.

Er ontstond vervolgens een discussie over ‘passend toewijzen’. Passend toewijzen betekent dat woningcorporaties, zoals Waardwonen, verplicht zijn om sociale huurwoningen te verhuren aan huishoudens met een maximaal belastbaar inkomen van € 40.024 (prijspeil 2021). Deze manier van toewijzen wordt op dit moment in de praktijk al toegepast in de Molukse wijk. Als er een woning vrij komt draagt de Molukse wijkraad een kandidaat voor. Waardwonen voert daarna een (wettelijk verplichte) financiële inkomenstoets uit en pas dan wordt de woning verhuurd. Deze toets is eenmalig en wordt alleen uitgevoerd bij start verhuur. Dit heeft tot nu toe nooit problemen veroorzaakt in de wijk.

Het idee achter deze financiële toets vanuit de overheid is dat sociale huurwoningen worden toebedeeld aan mensen die dat vanuit hun inkomen ook nodig hebben.

Diverse personen hebben op bovengenoemde avonden aangegeven het hiermee niet eens te zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Op deze manier kunnen zij niet terugkeren in de wijk en bestaat er in hun ogen ook een risico dat de Molukse wijk verdwijnt (voor de duidelijkheid: dit geldt niet voor de huidige 31 bewoners!). Er zijn voorbeelden van andere woningcorporaties die deze inkomenseis niet hanteren. Zo ook de woningcorporatie Viverion in Rijssen.

Waardwonen heeft naar aanleiding van deze signalen afgesproken dat wij ons verdiepen in dit onderwerp onder andere door te informeren bij woningcorporatie Viverion. Daarnaast kunnen wij kijken naar de mogelijkheden om in de nieuwe Molukse wijk middeldure huurwoningen te bouwen. Dit zijn woningen die een huurprijs boven de zogenoemde liberalisatiegrens kennen, te weten €752,33 (prijspeil 2021). In dat geval zijn de regels van passend toewijzen niet van toepassing.

Belangrijk om te vermelden is dat wij ons in eerste instantie focussen op een plan voor de huidige 31 bewoners. Daarnaast kijken wij naar de behoefte van huishoudens met een hoger inkomen om terug te keren in de Molukse wijk en zullen daar een standpunt over innemen.

 

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

  • Henny Pattinasarany, bereikbaar  via henny.pattinasarany@gmail.com of 06 – 30 75 52 12.
  • Chantal Martens, projectleider, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.
  • Hanneke Muller, woonconsulent, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.

 

Moluksevlag   Waardwonen

 

 

Zevende uitgave nieuwsbrief

In deze zevende gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de stand van zaken wat betreft de peiling voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk juli 2021

 

 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

Peiling Molukse wijk

Om te komen tot een goed plan voor de Molukse wijk is uw mening erg belangrijk. Uw mening willen we graag weten door middel van de peiling. Achter de schermen zijn we momenteel druk bezig met het in elkaar zetten van een informatieboekje. Eind augustus ontvangt u dit boekje in uw brievenbus. In dit informatieboekje leest u over de twee scenario’s voor de wijk die wij aan u willen voorstellen. We geven per scenario informatie.

Wij begrijpen dat u na het lezen van het informatieboekje vragen heeft. Voor vragen die niet kunnen wachten is er altijd een collega gedurende deze (vakantie)periode bereikbaar. De telefoonnummers vindt u in het informatieboekje. Voor vragen die wel kunnen wachten verwijzen wij u naar de bewonersavond die wij organiseren.

Bewonersavond

Bij deze willen wij u uitnodigen voor de bewonersavond op maandag 6 september 2021. Op deze avond leggen wij de plannen aan u uit en is er gelegenheid om uw vragen te stellen. De bewonersavond wordt georganiseerd in De Kinkel. Vanaf 19.15  uur bent u welkom, we starten om 19.30 uur met de presentatie. Rond 21.30 uur willen wij de bewonersavond afronden. Vanwege de corona-maatregelen vragen wij u om met maximaal 1 persoon naar de bijeenkomst te komen. Omdat we 1,5 meter afstand houden is er een beperkt aantal zitplaatsen.

Woningen 7

Voorkeur aangeven

Na de bewonersavond verwachten wij dat u voldoende geïnformeerd bent over de mogelijke scenario’s. Wij vragen u om het voorkeurformulier dat u bij het informatieboekje vindt in te vullen en vóór 20 september aan ons terug te sturen.

 

Vragen

Wanneer u vragen heeft dan kunt u deze stellen tijdens de bewonersavond. Mochten er vragen zijn die echt niet kunnen wachten, dan zijn wij ook tijdens de vakantieperiode bereikbaar voor u. We hebben een schema opgesteld met collega’s van Waardwonen. Onderstaand leest u welke collega u wanneer kunt bereiken.

 

Periode Wie Telefoonnummer
t/m 6 augustus en vanaf 30 augustus Chantal Martens 06 – 57 71 50 71
t/m 22 juli en vanaf 17 augustus Hanneke Muller 06 – 57 74 53 86
t/m 10 september Romely Timmer 06 – 58 75 10 72
t/m 6 augustus en vanaf 6 september Jacco Floor 026 – 326 30 50

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel dan horen we het graag. Henny Pattinasarany, bereikbaar via 06 – 30 75 52 12.

 

ALLEMAAL EEN MOOIE ZOMERPERIODE TOEGEWENST! SAMPAI BERTEMU!

 

Woningen 8 Woningen 9 Woningen 10

 

Moluksevlag   Waardwonen

 

  

Zesde uitgave nieuwsbrief

In deze zesde gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de stand van zaken van de vernieuwingsplannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Nieuwsbrief voor huurders Klappenburg Molukse Wijk juli 2020

 

 

In de laatste nieuwsbrief kon u lezen dat wij een peiling wilden houden onder de huurders van Klappenburg Molukse Wijk. Daarmee kunt u uw voorkeur aangeven voor een bepaald scenario. In de brief van 6 april moesten we helaas aangeven dat - vanwege het coronavirus - het wijkvernieuwingsproject even stil kwam te liggen en dat we de geplande peiling moesten uitstellen. We hebben goed nieuws. We kunnen het project weer hervatten. In deze brief leest u daarover meer. 

Op dinsdag 30 juni hebben Waardwonen en PMB weer voor de eerste keer dit jaar om tafel gezeten enhebben we een voorzichtige vervolgplanning kunnen maken. Natuurlijk onder voorbehoud van eventuele nieuwe coronamaatregelen.

 

Peiling gaat er nu echt komen!

Als bewoner denkt u mee over de mogelijke scenario’s (keuzemogelijkheden) voor de Molukse wijk. De  peiling moet duidelijk maken waar de meerderheid van de bewoners voorstander van is: renovatie of nieuwbouw. Wij vragen dit aan alle bewoners, zodat we plannen kunnen maken waar de meeste bewoners achter staan.

Het is belangrijk dat u - voordat u uw voorkeur uitspreekt - zo volledig mogelijk geïnformeerd bent. Ten eerste moet u weten wat de verschillende scenario’s precies inhouden. Wat houdt de renovatie bijvoorbeeld precies in? Hoe lang gaat het duren? Moet u uw woning uit? Etc. En bij nieuwbouw, welke type woningen worden terug gebouwd? En wat wordt bijvoorbeeld de huurprijs? Dit zijn we nu verder aan het uitwerken.

Tot slot is het heel belangrijk dat u weet op welke regelingen u recht heeft bij de diverse scenario’s: het sociaal plan.

Molukse wijkvoorzieningen blijven op de huidige plek

De afgelopen maanden hebben de gemeente, Waardwonen en PMB over de locatie van de Molukse voorzieningen (stichting Kulit Bia en de kerk) gesproken. Kunnen ze op de huidige locatie blijven aan de Sportlaan in Bemmel of krijgen ze een plek in de nieuwe wijk? Besloten is om het standpunt van de Molukse gemeenschap over te nemen: de voorzieningen blijven op de huidige plek. Fijn dat hier nu duidelijkheid over is. Het betekent ook dat we er in de plannen rondom de wijkontwikkeling geen rekening mee hoeven te houden.

Organisatiewijzigingen Waardwonen

Wellicht heeft u al meegekregen dat directeurbestuurder Hanke Struik Waardwonen gaat verlaten. Bovendien heeft Eric Mientjes een andere functie binnen Waardwonen en is niet meer betrokken bij dit project. Maar sinds eind maart is er een nieuwe projectleider in dienst van Waardwonen. Zijn naam is Mirko Marcon en hij sluit voortaan aan bij de overleggen.

Sociaal plan

In de nieuwsbrief van december kon u lezen dat er druk gewerkt is aan het sociaal plan voor de Klappenburg Molukse Wijk. Dit sociaal plan is na diverse overleggen met PMB op 18 februari 2020 vastgesteld. Op dit moment zijn we van het vastgestelde sociaal plan een heldere en duidelijk leesbare versie aan het maken, zodat alle huurders het kunnen begrijpen. Bij de peiling kunt u dan in een oogopslag zien op welke regelingen u recht heeft bij de verschillende scenario’s.

 

Tijdspad

We streven er nu naar om de peiling in het 4e kwartaal van 2020 te houden. Dat is later dan de bedoeling was, maar we hopen toch op uw begrip vanwege de onvoorziene omstandigheden waarmee we te maken hebben (gehad).

We vinden het persoonlijke contact bij de peiling straks erg belangrijk. Dus Waardwonen en PMB kijken samen naar hoe we dit, volgens richtlijnen van het RIVM, kunnen organiseren. Uiteraard hoort u van ons wanneer de precieze datum bekend is.

Vragen?

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

  • Henny Pattinasarany, bereikbaar  via henny.pattinasarany@gmail.com of 06 – 30 75 52 12.
  • Chantal Martens, projectleider, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.
  • Hanneke Muller, woonconsulent, bereikbaar  via  Klappenburg@waardwonen.nl of 026 – 326 30 50.

 

 

 

IEDEREEN EEN GOEDE ZOMERTIJD TOEGEWENST EN BLIJF VOORAL GEZOND IN DEZE BIZARRE TIJDEN!

SAMPAI BERTEMU LAGI!

Moluksevlag   Waardwonen

 

 

 

Vijfde uitgave nieuwsbrief

Moluksevlag Waardwonen

NIEUWSBRIEF

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

In deze vijfde gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de stand van zaken van de vernieuwingsplannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Afbeelding 10

Vijfde uitgave- december 2019

 

 

Sociaal plan Molukse wijk

In de vorige nieuwsbrief kon u lezen dat bij het toewerken naar toekomstscenario’s het ook belangrijk is om te werken aan het sociaal plan voor de Molukse wijk. Begin juli heeft PMB een workshop georganiseerd met de achterban over het sociaal plan.

Alle vragen en opmerkingen uit deze workshop zijn door PMB verwerkt en aan Waardwonen aangeboden ter bespreking. Op 10 oktober hebben we deze vragen en opmerkingen met elkaar besproken. Dit heeft ertoe geleid dat er momenteel een concept sociaal plan ligt voor de Molukse wijk. Zodra PMB met de inhoud akkoord is, zal het plan ter goedkeuring binnen Waardwonen worden voorgelegd.

Begin 2020

In de vorige nieuwsbrief stond ook dat zodra het sociaal plan gereed is, er een peiling onder bewoners wordt georganiseerd. De verwachting was dat de peiling dit jaar al zou plaatsvinden, maar het overleg over het sociaal plan heeft meer tijd in beslag genomen dan gepland.

Werkgroep Madjoe heeft direct na de zomer wel al een korte peiling onder alle bewoners gehouden met de vraag of er een voorkeur voor renovatie of sloop/nieuwbouw is. De uitslag van deze peiling geeft een beeld, maar nog onvoldoende voor het maken van  een toekomstscenario voor de wijk.

We vinden het belangrijk om bewoners een concreter beeld te geven van de keuzemogelijkheden.

Bij renovatie: Welke werkzaamheden gaan er plaatsvinden? Heeft de renovatie wel of geen huurverhoging tot gevolg? Hoe lang gaat de renovatie duren? Moet u uw woning uit voor de renovatie of niet?

Bij nieuwbouw: Welke type woningen worden teruggebouwd? Wat is een indicatie van de huurprijs? Etcetera.

Het is de bedoeling om voor bewoners een informatiemap te maken waarin het sociaal plan voor de Molukse wijk is opgenomen, waar u kunt lezen hoe de woning er na renovatie uit ziet en welke mogelijkheden er bij nieuwbouw zijn. Op basis daarvan kunt u dan uw voorkeur voor een scenario aan ons doorgeven. De peiling zal starten met een inloopavond en er worden ook nog  spreekuren georganiseerd. In ieder geval heeft PMB medewerking toegezegd deze inloopavond te ondersteunen en de locatie van Kulit Bia hiervoor te gebruiken. Hierover informeren wij u begin 2020.

Als alle bewoners hebben aangegeven wat ze het liefst willen, gaat Waardwonen in overleg met PMB een voorkeurscenario bepalen. De uitkomsten van de peiling zijn hierin belangrijk. Maar we kijken ook naar andere factoren zoals financiële haalbaarheid en duurzaamheidseisen.

Samenwerking Waardwonen en PMB

Het jaar 2019 is nog niet voorbij. Maar PMB wil van deze gelegenheid gebruik maken om stil te staan bij de samenwerking met Waardwonen. PMB kijkt met een positieve blik terug naar de ingeslagen weg die Waardwonen heeft gekozen. Namelijk vooral luisteren naar wat de bewoners willen. PMB kijkt dan ook met alle tevredenheid terug naar deze opstelling van Waardwonen en ziet de ingeslagen weg ook in 2020 met positieve energie en vol vertrouwen tegemoet. Zowel Waardwonen en PMB zetten zich gezamenlijk in voor een toekomstige Molukse wijk waar alle zittende en toekomstige bewoners zich thuis voelen.

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

 

SELAMAT HARI NATAL DAN

SELAMAT MASUK TAHUN BARU 2020

FIJNE KERSTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG NIEUWJAAR 2020!

Afbeelding 11

 

 

Vierde uitgave nieuwsbrief

Moluksevlag Waardwonen

NIEUWSBRIEF

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

In deze vierde gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de stand van zaken van de vernieuwingsplannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding 6.jpg

Afbeelding 6.jpg

Vierde uitgave- juli 2019

 

Terugblik op 16 januari – De toekomst van Molukse wijk Bemmel

Op 16 januari gingen we met elkaar in gesprek over hoe u en de volgende generatie in de toekomst willen wonen in de Molukse wijk.

 

Aanwezig

Huidige bewoners, maar ook bewoners die in de toekomst mogelijk in de Molukse wijk willen terugkeren hebben meegedacht. Verder waren aanwezig:

  • Tjammie Pattinasarany (voorzitter van Stichting Kulit Bia)
  • leden van bewonersplatform Penduduk Maluku Bemmel (PMB*)
  • Henny Pattinasarany
  • Nancy Siwabessy)
  • Wim Nanlohy
  • adviseurs van Tjari Muka Advies
  • Manny Metekohy
  • Rein Sohilait
  • Waardwonen
  • Chantal Martens
  • Eric Mientjes
  • Thierry Driessen
  • architectenbureau Arton BV.
  • Frans Heesen

 

Afbeelding 7

Afbeelding 8

 

*Het samenwerkingsplatform PMB bestaat uit Stichting Kulit Bia, de Molukse wijkraad Bemmel, de kerkelijke organisatie (Geredja Indjili Maluku) en de vertegenwoordigende bewonersgroep.

Gedeelde waarden

Rein Sohilait begon de avond met een presentatie over de kracht van de Molukse woonwijken en hoe de Molukse woonwijk in Bemmel er – vanuit deze kracht – in 2030 uit zou kunnen zien.

De praktijkvoorbeelden kwamen van andere Molukse woonwijken in Tiel, Barneveld en Lunteren. Rein liet zien dat alle Molukse wijken een gezamenlijk beeld delen waarin geloof, een kerkgebouw (Geredja Indjili Maluku/GIM), een ontmoetingsgebouw (Kulit Bia) en oog voor overdracht van de culturele waarden heel belangrijk zijn. Verder anticiperen wijken ook op de vergrijzing. Barneveld heeft bijvoorbeeld een woonzorglocatie (Rumah Maluku), in Lunteren is een complex met 16 seniorenwoningen (Aja Bundah) en in Tiel zijn bij de herstructurering ook nieuwbouwwoningen voor Molukse ouderen (flexwoningen) gebouwd. Deze woningen hebben we tijdens het wijkbezoek in Tiel in september 2018 gezien.

Na de presentatie van Rein gingen we met 30 bewoners in gesprek - verspreid over drie tafels - over de toekomst van de Molukse woonwijk in Bemmel. De Molukse gemeenschap in Bemmel is klein, maar ook deze wijk heeft een rijk en bijzonder verleden. De Molukse woonwijk is verspreid over 3 straten, waarvan 32 woningen op de nominatie staan om gesloopt of gerenoveerd te worden. Hieronder leest u de belangrijkste aandachtspunten per tafel:

Tafel 1

  • behoud Molukse wijk
  • kerk centraal, dichter bij de wijk, de wijksamenleving
  • ook aandacht voor jongeren (huisvesting)
  • het parkeren is een probleem (centrale parkeerplaatsen)
  • meer aandacht voor ouderen (zorg, voorzieningen, gemeenschapsruimte, dagbesteding)
  • als jongeren, jonge gezinnen zich in de wijk willen vestigen denk dan ook aan speelvoorzieningen, speelruimtes (veilig)
  • de wijk kan meer groen worden (groenvoorzieningen)
  • denk ook aan mensen met fysieke beperkingen (toegankelijkheid rolstoelgebruikers), aangepaste woningen
  • aandacht voor veiligheid algemeen (verlichting, brandgangen)
  • woonerf

Tafel 2

  • woningen voor senioren
  • terugkeer mogelijk maken naar de wijk (oud wijkbewoners)
  • nieuwbouw en renovatie (mix)
  • stichting/kerk: locatie? (dichter tegen de wijk aan)
  • erfgoed Molukse wijk
  • uitstraling wijk (verbeterde uitstraling)

Hartekreten (hati-ke-hati)

  • woonerf i.v.m. verkeersveiligheid
  • beveiliging
  • gelijkvloers
  • weg bomen Ds Israelstraat
  • slaapkamer beneden
  • loterij

 

  • toekomst voor de jeugd
  • speelgelegenheden
  • tradities (behouden)
  • veel groen
  • veiligheid in de wijk/verkeer
  • goede tuinen
  • parkeergelegenheden
  • zorgvoorziening ouderen

 

 

 

Tafel 3

  • Waar herken je je in?
  • masohi/muhabbat (omkijken naar elkaar/naastenliefde) thuis behouden, kijken/zorgen voor elkaar
  • Kulit Bia: ontmoetingspunt
  • veilig gevoel (bescherming)
  • identiteit (normen en waarden: adat isti adat
  • gewoonteregels/leefregels van generatie op generatie
  • gemeenschappelijk gevoel
  • beleving
  • 3e generatie: Molukse wijk belangrijk, thuisgevoel, veiligheid, sociale controle
  • samen zijn: saamhorigheid; kerk, stichting
  • wijk: emotionele gevoelens m.b.t. Molukse wijkgevoel behouden/samenleving, ouderlijk
  • Extra thema: aandacht aan emotie ouderlijk huis (vasthouden of loslaten? Gedachte van Ruma Tuah)
  • keuze seniorenwoning: kijken naar de toekomst, levensloopgeschikt, leeftijd categorie grotendeels 55+
  • acceptatie: als medebewoners binnen de Molukse wijk
  • Toekomst/samenwerking
  • Waardwonen, gemeente, Molukse wijk
  • renovatie-nieuwbouw of combinatie (kerk, stichting)
  • plus & min punten kenbaar maken
  • invulling geven aan de toekomst/plannen/ideeën, samenwerking.
  • blijven hangen in emoties/eraan werken?
  • openstaan voor veranderingen?

Hartekreten (hati-ke-hati)

  • nieuwbouw/renovatie
  • voor elkaar zijn/lain sajang lain
  • groen in de wijk
  • eenheid
  • saamhorigheid
  • wijkveiligheid, geborgenheid, liefde

 

Bijzondere avond

Het was een avond die veel informatie heeft opgeleverd. Voor Waardwonen was het bijzonder om tijdens deze avond de sfeer binnen de Molukse gemeenschap en de culturele verbondenheid te ervaren.

Terugblik op 30 januari: Toekomstscenario’s voor de woningen

Op 30 januari keken we met elkaar naar de mogelijkheden voor de woningen in de toekomst. Aan twee gesprekstafels hebben we met de aanwezige bewoners de mogelijkheden van nieuwbouw en renovatie doorgenomen.

De gesprekstafel nieuwbouw (onder leiding van Eric Mientjes en Thierry Driessen)

De gesprekstafel renovatie (onder leiding van Frans Heesen, architect van Arton BV) Frans had voor deze avond twee vormen van renovatie uitgewerkt:

Opvallend was dat er een groep bewoners enthousiast was over de nieuwbouw en een groep enthousiast over de renovatie mogelijkheden. Binnen de groep renovatie waren de meningen verdeeld over midden- en hoogrenovatie. De meningen zijn dus nog verdeeld.

Huidige stand van zaken: sociaal plan

Bij het toewerken naar toekomst scenario’s is het ook belangrijk om te werken aan het sociaal plan voor de Molukse wijk. In een sociaal plan bieden we duidelijkheid over wat u als huurder van Waardwonen mag verwachten wanneer wij uw woning (ingrijpend) renoveren of slopen. Waar heeft u recht op? En wat betekent deze ingreep voor u als huurder? Daarnaast staat in dit plan ook beschreven hoe we met elkaar willen communiceren. Waardwonen kent sinds 2018 een nieuw Basis Sociaal Plan voor Renovatie & Sloop/Nieuwbouw. Dit sociaal plan is tot stand gekomen na overleg met de huurdersorganisaties en gemeenten. Het is nu de bedoeling om in overleg met PMB te werken aan een definitief sociaal plan speciaal voor de Molukse wijk. PMB heeft begin juli een workshop gehad met de achterban over het sociaal plan.

Na de zomer

Na de zomer gaan PMB en Waardwonen in overleg met elkaar over het sociaal plan. Als het sociaal plan voor de Molukse wijk gereed is, wordt er een peiling onder bewoners georganiseerd. U denkt als bewoner namelijk mee over de mogelijke scenario’s voor de Molukse wijk. Het is daarom belangrijk om te weten wat bewoners het liefst willen.

Het is de bedoeling om voor bewoners een informatiemap te maken waarin het sociaal plan voor de Molukse wijk is opgenomen en waar u de mogelijkheden ziet van renovatie en nieuwbouw. Op basis daarvan kunt u dan uw voorkeur voor een scenario aan ons doorgeven. De peiling zal starten met een inloopavond en er worden ook nog spreekuren georganiseerd, maar hierover informeren wij u na de zomer.

Als alle bewoners hebben aangegeven wat ze het liefst willen, gaat Waardwonen in overleg met PMB voorkeurscenario’s bepalen. De uitkomsten van de peiling zijn hierin belangrijk. Maar er wordt ook gekeken naar andere factoren zoals financiële haalbaarheid en duurzaamheidseisen.

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

SELAMAT MERAYAKAN HARI2 LIBURAN!

Fijne zomervakantie een ieder!

Afbeelding 9

 

 

Derde uitgave nieuwsbrief

Moluksevlag       Waardwonen

NIEUWSBRIEF

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

In deze derde gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de stand van zaken van de vernieuwingsplannen voor de Molukse wijk.

 

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Woningen 1

December 2018: Derde uitgave nieuwsbrief Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen

 

 

 

 

Excursie naar vernieuwde Molukse wijk in Tiel

Op 15 september zijn de leden van PMB, diverse bewoners en enkele mensen uit de Molukse gemeenschap met Waardwonen op wijkbezoek geweest in de vernieuwde Molukse wijk in Tiel. We hebben hier een goed beeld gekregen van de mogelijkheden van renovatie en nieuwbouw. In Tiel is in 2009 gestart met de wijkvernieuwing. Ook hier is de vernieuwing in samenspraak met de bewoners gegaan. Er zijn hier 13 eengezinswoningen en 15 flexwoningen nieuw gebouwd. De flexwoningen zijn geschikt voor senioren. 48 woningen zijn gerenoveerd. De woningen zijn onder andere geïsoleerd, de badkamer is vergroot en de woningen zijn technisch weer in orde gemaakt. Er was een rondleiding en veel ruimte voor het stellen van vragen.

 

Woningen 5

 

 

 

 

 

 

Woningen 2

Molukse wijk in Tiel

 

 

Woningen 3

 

 

De vervolgstappen: workshops

De bewoners hebben tijdens het bezoek aan Tiel een goede indruk gekregen van de mogelijkheden. Zij hebben bij PMB aangegeven dat ze graag een vervolgoverleg willen met Waardwonen over de plannen voor hun buurt, zowel voor renovatie als nieuwbouw. Dit gaan we doen! Hiervoor organiseren we twee workshops waarvoor we alle bewoners uitnodigen. U kunt de twee avonden alvast noteren. Een uitnodiging met programma, locatie en tijd volgt nog.

 

16 januari: De toekomst van de Molukse woonwijk in Bemmel

Op 16 januari gaan we het met u hebben over hoe u en de volgende generatie in de toekomst willen wonen in de Molukse wijk. Tijdens de workshop nodigen we alle bewoners uit, maar ook Molukse bewoners die buiten de wijk wonen en misschien terug willen naar de Molukse wijk.

Samen denken we na over wat jong en oud belangrijk vinden in de wijk. Het gaat dan om de woningen, hoe zien deze eruit, hoe zijn ze ingedeeld en hoe betaalbaar zijn ze, maar ook over het wijkgebouw van Stichting Kulit Bia, de kerkelijke ruimte en de openbare ruimte. Bij het laatste gaat het om straten, parkeren, groen, speelvoorzieningen, etc. Met andere woorden: Wat is er nodig in de wijk om ervoor te zorgen dat de bewoners zich hier goed thuis voelen. Het eindresultaat is een gedragen visie op wonen in de Molukse woonwijk in Bemmel in 2030.

Schema

 

 

 

30 januari: 3 toekomstscenario’s voor de woningen

Op 30 januari kijken we naar wat de mogelijkheden zijn voor de woningen. We laten drie scenario’s zien: midden renovatie, waarbij bewoners tijdens het onderhoud in hun woning blijven. Grootschalige renovatie, waarbij de bewoners tijdelijk verhuizen en een sloop/nieuwbouw scenario. Bij sloop/nieuwbouw kijken we ook naar verschillende woningtypes, bijvoorbeeld voor oudere bewoners in de wijk.

Er zal door de architect uitleg worden gegeven over de 3 scenario’s. Daarna gaat u in groepen langs alle drie de scenario’s. Deze kunt u uitgebreid bekijken, u kunt vragen stellen, uw adviezen of ideeën delen met andere bewoners, Waardwonen en de architect en met elkaar discussiëren.

Kom naar de workshops en denk mee over de toekomst van uw woning!

Tijdens de workshops bepalen we samen wat u belangrijk vindt voor de toekomst van de Molukse Wijk en de woningen. Het is daarom erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedenken. Het gaat immers om uw woning en wijk!

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

SELAMAT HARI NATAL

DAN SELAMAT MASUK TAHUN BARU 2019 !

 

 

 

 

Afbeelding 5

 

 

Tweede uitgave nieuwsbrief

Moluksevlag  Waardwonen

 

NIEUWSBRIEF

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag

 

In deze tweede gezamenlijke nieuwsbrief van Penduduk Maluku Bemmel (PMB) en Waardwonen informeren wij u over de stand van zaken van de vernieuwingsplannen voor de Molukse wijk.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

Resultaten enquête 

De werkgroep Madju (onderdeel van Penduduk Maluku Bemmel) heeft in 2017 onderzocht wat er bij u, de bewoners van de Molukse wijk, leeft met betrekking tot uw woning en de wijk. De resultaten van de enquête zijn begin dit jaar met u gedeeld en besproken en geven een goed beeld van uw wensen voor de wijk. Henny Pattinasarany heeft namens PMB het rapport van de resultaten van de enquête aan Waardwonen overhandigd.

 

Excursie naar de vernieuwde Molukse wijk in Tiel

De geplande excursie op 26 mei kon helaas niet doorgaan. Dat kwam omdat het wijkgebouw van Buah Hati niet beschikbaar bleek op de geplande datum vanwege landelijke ontmoetingsactiviteiten. Ook de bestuursleden (enkele ook lid van de klankbordgroep Molukse Bewoners van de vernieuwde wijk) waren hierdoor verhinderd. Inmiddels hebben wij samen met woningstichting SWC in Tiel én de Molukse Stichting Buah Hati een nieuwe datumgepland.

Op zaterdag 15 september 2018 gaan we op excursie naar de vernieuwde Molukse wijk in Tiel. Hier kunt u een goed beeld krijgen van de mogelijkheden van zowel renovatie als nieuwbouw. Tijdens de excursie delen de bewoners van de Molukse wijk én woningstichting SWC uit Tiel graag hun ervaringen met u.

Aanmelden 

Graag horen wij uiterlijk 1 september of u meegaat! Aanmelden kan bij de contactpersonen. Hun gegevens vindt u onderaan deze nieuwsbrief.

 

 

Woningen 1

Juli 2018: tweede uitgave nieuwsbrief Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen

 

Afbeelding 3

Overhandiging resultaten enquête Woningverbetering Molukse wijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuze architect 

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen hebben samen gekeken naar een geschikt architectenbureau voor de wijkvernieuwing. Belangrijke uitgangspunten voor ons zijn dat de architect de bewoners nauw bij het project betrekt, goed luistert naar uw wensen en dit vertaalt naar vernieuwingsplannen. Inmiddels hebben wij samen gekozen voor architectenbureau Arton uit Maartensdijk. Meer informatie over dit bureau is te vinden op hun website Arton bv.

Dinsdag 3 juli hebben Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen kennis gemaakt met Frans Heesen, architect en eigenaar van architectenbureau Arton. Dit was een fijn en open gesprek. Tijdens dit gesprek heeft Frans aangegeven graag met PMB inclusief de werkgroep door de Molukse wijk te willen lopen om de wijk te leren kennen.

Planning

Zoals we in de nieuwsbrief van maart 2018 schreven, zijn Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen aan de slag met een stappenplan en planning.

De eerste activiteit die we gezamenlijk organiseren is de excursie naar de vernieuwde Molukse wijk in Tiel op 15 september. Daarnaast werken we aan de organisatie van workshops die in oktober/november plaats gaan vinden. Tijdens de workshops gaan we interactief met elkaar aan de slag om uw wensen voor renovatie en nieuwbouw concreter te maken. Dat doen we met focus op vernieuwing van de woningen én met focus op de Molukse wijk.

 

De inhoud/vorm van de workshops gaan Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen samen met de architect vormgeven. Het doel van de workshops is te komen tot scenario’s (renovatie, sloop/nieuwbouw of een combinatie van beiden) voor de wijkvernieuwing van de Molukse wijk.

 

 

 

Schema

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Nieuwbouwwoningen moeten al aardgasvrij gebouwd worden, maar ook bij renovatie speelt deze ontwikkeling een grote rol. Als we kiezen voor een scenario waarbij de woningen gerenoveerd worden, dan moeten we daarbij rekening houden met het feit dat ook deze woningen in 2030 aardgasvrij moeten zijn. 2030 lijkt ver weg maar in dit jaar moeten bijna alle woningen van het gas afgesloten te zijn. Dit moet gefaseerd gebeuren. Daarom is het belangrijk om daar nu al naar te kijken. Het thema duurzaamheid en de daarmee samenhangende verplichtingen nemen we daarom zowel in het scenario nieuwbouw als renovatie mee.

 

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

 

Tijdens de zomer gaan we er even tussen uit. Daarom hier de vakanties:

  • Chantal: van 16 juli t/m 3 augustus
  • Hanneke: van 20 juli t/m 10 augustus
  • Henny en Nancy zijn gedurende de zomer gewoon bereikbaar

 

 

 

Afbeelding 4

 

 

Eerste nieuwsbrief

Moluksevlag Waardwonen

NIEUWSBRIEF

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen kijken samen vooruit

Dit is de eerste gezamenlijke nieuwsbrief van samenwerkingsplatform Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen over de plannen voor de Molukse wijk.

Medio januari 2018 hebben Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen besloten om verder samen te werken aan de vernieuwingsplannen voor de Molukse wijk in de KlappenburgBemmel. Het samenwerkingsplatform Penduduk Maluku Bemmelbestaat uit een aantal bewoners uit de Molukse wijk waaronder de voorzitter van de Molukse wijkraad, de Molukse welzijnstichting KulitBia en de adviseurs van Tjari Muka.

De samenwerking tussen Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen loopt naast de samenwerking met  de Bewonerscommissie Klappenburg. In deze nieuwsbrief blikken we terug op wat er tot nu toe is gebeurd en kijken we naar  de toekomst.

Met respect voor het verleden kijken naar de toekomst

 

schema

Excursie

In april gaan we gezamenlijk op excursie naar een voorbeeld project van wijkvernieuwing van een Molukse wijk. Hiervoor moeten we nog een datum prikken. Penduduk Maluku Bemmel informeert u over hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.

woningen1

 

 

Wat is er tot nu toe gebeurd?

In juli 2016 heeft Waardwonen een bewonersavond georganiseerd voor alle betrokken bewoners. Tijdens deze bijeenkomst heeft  Waardwonen haar voornemen om de bestaande woningen te vervangen door nieuwbouw gecommuniceerd. Dit voornemen heeft geleid  tot het voeren van het gesprek met bewoners over de wijk en de toekomstige plannen. Vervolgens is een bewonerscommissie  opgericht  waarin ook mensen van de Molukse Wijk vertegenwoordigd waren. De samenwerking binnen deze bewonerscommissie is  stuk gelopen waarna besloten is om de wijkvernieuwing van de Molukse wijk apart op te pakken.

De werkgroep Madju (onderdeel van Penduduk Maluku Bemmel) is in de zomer van 2017 al actief aan de slag gegaan. Alle bewoners  in de Molukse wijk hebben een vragenlijst gekregen met vragen over wat er bij de bewoners leeft ten aanzien van het wonen in een  ‘goed’ huis. De uitkomsten worden door de werkgroep binnenkort met u gedeeld.

 

Overleg tussen Waardwonen en Penduduk Maluku Bemmel

Eind 2017 heeft Penduduk Maluku Bemmel aan Waardwonen een brief gestuurd met het voorstel om te komen tot een gezamenlijk overleg. Dit overleg heeft in januari 2018 plaatsgevonden. Voor beide partijen was het een constructief gesprek waarin we nader met elkaar kennis hebben gemaakt. Directeur-bestuurder Hanke Gielen heeft in een presentatie weergegeven hoe Waardwonen aankijkt naar de toekomst van de Molukse wijk en welke droom Waardwonen heeft voor de Molukse wijk.

 

Afbeelding 1

In 2017 hebben we tijdens de rondgang door de wijk met diverse bewoners uit de Molukse wijk gesproken en zijn we bij een aantal bewoners binnen geweest. We hebben geluisterd naar wat u belangrijk vindt. In het overleg met Penduduk Maluku Bemmel hebben we getoetst of wij ook goed gehoord hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Droom

Waardwonen ziet een duidelijke toekomst voor de Molukse wijk. Die gaan we samen verder ontwikkelen. Er wonen verschillende generaties in de wijk en dat willen we graag zo houden. We dromen van een toekomstbestendige wijk voor de Molukse gemeenschap in Bemmel waarin we invulling geven aan de Molukse identiteit en geschiedenis. De driehoek met de voorzieningen kerk en wijkgebouw en de gemeenschap zelf, is voor de Molukse gemeenschap belangrijk. Met deze aspecten willen we zoveel mogelijk rekening houden. Dit kunnen we niet alleen en doen we samen met onze gemeenschappelijke partners zoals de gemeente. De wijk bestaat uit energiezuinige woningen waar mensen oud kunnen wonen. Kortom: een wijk waar iedereen zich thuis voelt. We willen graag mogelijkheden voor mantelzorg creëren. Hoe we deze en andere wensen meenemen in een plan voor de wijk, gaan we de komende periode gezamenlijk oppakken.

 

Planning

Penduduk Maluku Bemmel en Waardwonen werken samen aan een stappenplan en planning. De eerste activiteit die we gezamenlijk gaan oppakken is een excursie naar een voorbeeldproject van wijkvernieuwing van een Molukse wijk. Zie de tekst over de excursie in het kader.

Afbeelding2

Vragen

Heeft u vragen aan Penduduk Maluku Bemmel en/of Waardwonen, we horen het graag.

 

 

Terugblik bewonersbijeenkomst Molukse wijk Bemmel

Unnamed

Afgelopen zaterdag vond in het gebouw van Buah Hati een bijeenkomst plaats voor bewoners uit de Molukse wijk in Bemmel en woningcorporatie Waardwonen. Dit naar aanleiding van plannen om de woningen in de Molukse wijk in Bemmel te verbeteren. Buah Hati en woningcorporatie SCW Tiel organiseerden een bijeenkomst over de eigen ervaringen met de wijkvernieuwing van de Molukse wijk in Tiel.

Terugblik bewonersbijeenkomst Molukse wijk Bemmel